vedtægterne
Vedtægt for AOF Center Sydjylland og Bornholm
§1 Navn og hjemsted
Stk. 1:
Centeret er en forening iht. Folkeoplysningsloven. Foreningens navn er Arbejdernes Oplysningsforbund Center Sydjylland, forkortet AOF Center Sydjylland.
Stk. 2: AOF Center Sydjylland har hjemsted i Esbjerg Kommune og dækker kommunerne Billund, Esbjerg, Fanø, Fredericia, Kolding, Varde, Vejen og Vejle, Haderslev, Aabenraa, Sønderborg, Tønder og Bornholm.
§ 2 Formål
Stk. 1:
Foreningen skal gennem sin virksomhed, i overensstemmelse med de grundlæggende værdier: ligeret, ligeværd, og lige muligheder for alle, virke for at udbrede viden om og forståelse for værdier af samfundsmæssig og kulturel karakter, herunder viden om og forståelse for betydningen af det internationale samarbejde. Foreningen skal på samme grundlag medvirke til en udbredelse af demokratiet i samfundet, og stimulere interessen for aktiv medvirken i samfundet.
Stk. 2:
Den folkeoplysende forening tilbyder folkeoplysende voksenundervisning, dels efter Folkeoplysningsloven, dels efter anden lovgivning om voksenundervisning. Den folkeoplysende forening tilbyder i øvrigt anden form for undervisning, aktiviteter, kulturelle tilbud m.v., som er i overensstemmelse med foreningens formål. Foreningens virksomhed er almennyttig og åben for enhver.
Formålet søges bl.a. opfyldt ved at medvirke til, at alle borgere får tilbud om AOF folkeoplysning, ved at fremme grund-, efter- og videreuddannelse for unge og voksne, ved at understøtte den enkeltes muligheder for at kunne fungere fleksibelt på arbejdsmarkedet, ved at fremme debat om væsentlige samfundsemner, ved at fremme kulturelle aktiviteter og ved at fremme anden virksomhed, der kan forbedre borgernes livs- og levevilkår.
§ 3 Opbygning og medlemskab
Stk. 1: Som medlemmer af AOF-foreningen kan optages fagforbund tilsluttet FH eller FTF, FH-sektioner, Socialdemokratiske partiforeninger og afdelinger af Danmarks Socialdemokratiske Ungdom. Medlemsorganisationerne skal have virkeområde indenfor én eller flere af de kommuner AOF Center
Sydjylland dækker.
Stk. 2:
Som medlem af AOF-foreningen kan i øvrigt optages andre organisationer eller institutioner, der tilslutter sig AOF foreningens formål og vedtægt og som ikke er tilsluttet andre organisationer indenfor samme virksomhedsområde som AOF, eller som har formål, der er i modstrid med foreningens idegrundlag.
Desuden kan andre organisationer eller institutioner optages som partner efter bestyrelsens beslutning.
Beslutning om optagelse af medlemmer i henhold til § 3 stk. 2 træffes af bestyrelsen.
Stk. 3:
Ind og udmeldelse skal ske skriftligt til bestyrelsen.
Stk. 4:
Centret indgår i AOF fællesskabets udviklingsarbejde og deltager i AOF Danmarks Hovedbestyrelse i henhold til AOF Danmarks vedtægter og forretningsorden.
Stk. 5:
Der etableres i hver kommune i AOF Center Sydjyllands virkeområde et lokaludvalg bestående af mindst 3.medlemmer Hver medlemsorganisation kan udpege ét eller flere medlemmer til lokaludvalgene. Lokaludvalgene indgår i årsmødet for AOF Center Sydjylland.
Stk. 6:
Hvis der ikke kan findes et tilstrækkeligt antal medlemmer til at danne et lokalråd i en kommune, eller det af andre grunde er formålstjenligt, kan der etableres lokaludvalg der omfatter flere kommuner.
Stk.7:
Hvis to eller flere kommuner er lagt sammen til et lokaludvalg, under hensyntagen til § 3 stk. 5 og 6 ikke kan opfyldes, kan der indstilles et bestyrelsesmedlem fra hver af de repræsenterede kommuner.
§ 4 Kontingent
Fastsættelse af kontingent aftales i bestyrelsen som indstiller til godkendelse på årsmødet.
§ 5 Årsmødet
Stk. 1:
Årsmødet er foreningens øverste myndighed og består af de i § 3 stk. 4 omtalte lokaludvalg, samt yderligere 3 repræsentanter udpeget af hver medlemsorganisation i henhold til § 3 stk. 1 og 2.
Stk. 2:
Fastansatte medarbejdere i foreningen kan ikke udpeges som repræsentanter til årsmødet.
Stk. 3:
Kun de udpegede repræsentanter har stemme- og taleret på årsmødet. Bestyrelsen kan beslutte, at årsmødet overværes af andre end repræsentanterne og at disse tildeles taleret.
Stk. 4:
Repræsentanter for AOF Danmark har ret til at deltage i årsmødet med taleret.
Stk. 5:
Det ordinære årsmøde holdes hvert år inden udgangen af april måned. Der udsendes invitation til årsmødet senest 3 måneder før mødets afholdelse.
Bestyrelsen kan beslutte, at årsmødet afholdes digitalt.
Bestyrelsen fastsætter de nærmere krav til de digitale systemer og medier, der skal anvendes i forbindelse med det digitale årsmøde.
Bestyrelsen skal ved afholdelse af årsmødet sikre, at årsmødet afholdes på betryggende vis, herunder at vedtægtens øvrige bestemmelser overholdes.Endelig indkaldelse udsendes med mindst 3 ugers varsel med angivelse af foreløbig dagsorden, der mindst skal indeholde følgende:
- Velkomst
- Valg af dirigent samt godkendelse af mødets lovlighed.
- Godkendelse af forretningsorden samt valg af stemmetællere.
- Godkendelse af dagsorden.
- Godkendelse af bestyrelsens årsberetning og målsætninger for indeværende år.
- Godkendelse af foreningens regnskab samt orientering om budget for indeværende år
- Indkomne forslag
- Valg
- Afslutning
Sammen med indkaldelsen sendes en liste over medlemsorganisationerne samt forretningsorden for årsmødet.
Stk. 6:
Forslag som ønskes behandlet, skal være direktøren i hænde senest 2 uger før årsmødet. Endelig dagsorden indeholdende indkomne forslag og de nødvendige bilag udsendes senest 1 uge inden årsmødet. Skriftlig afstemning kan fordres, når der er flertal herfor, eller når dirigenten skønner det formålstjenstligt. Alle udsendelser sker via e-mail til de mailadresser lokaludvalgene og de tilsluttede medlemsorganisationer har oplyst.
Stk. 7:
Ekstraordinært årsmøde kan indkaldes af bestyrelsen, eller 1/3 af lokaludvalgenes samlede medlemmer skriftligt forlanger det med angivelse af motiveret dagsorden. Ekstraordinært årsmøde skal indkaldes med mindst 2 ugers varsel og afholdes senest 3 uger efter at begæringen er fremsat.
§ 6 Bestyrelsen
Stk. 1:
Bestyrelsen er øverste myndighed mellem årsmøderne.
Stk. 2:
Bestyrelsen skal bestå af formanden samt højst 13 medlemmer heraf et medlem bosiddende på Bornholm indstillet af AOF Sydjyllands lokaludvalg i henholdsvis Billund, Esbjerg, Fanø, Fredericia, Kolding, Varde, Vejen, Vejle, Haderslev, Aabenraa, Sønderborg, Tønder og Bornholms kommuner samt TR og repræsentanter valgt af Folkeoplysningen. Centrets bestyrelse består af bestyrelsesmedlemmer, der repræsenterer AOF Danmarks medlemsorganisationer, så der som minimum er en repræsentant fra Socialdemokratiet, en repræsentant fra FH (Fagbevægelsens Hovedorganisation), samt repræsentanter fra mindst 3 af de øvrige medlemsorganisationer i AOF Danmark.
Hvis disse ikke er udpeget af lokaludvalgene, vælges disse på årsmødet.
Formanden indstilles af medlemskredsen.
Formanden vælges på årsmødet for en toårig valgperiode. Formanden samt repræsentanterne fra Fanø, Fredericia, Kolding, Haderslev, Aabenraa og Vejle kommuner vælges i lige år, mens repræsentanterne fra Billund, Esbjerg, Varde, Sønderborg, Tønder, Vejen og Bornholms kommuner vælges i ulige år. Alle vælges for en toårig valgperiode.
Stk. 2.2
Som overgangsbestemmelse er den første valgperiode ét år for de bestyrelsesmedlemmer som i henhold til bestemmelsen i § 6 stk. 2 ikke er på valg i det år, hvor denne vedtægt træder i kraft.
Stk. 3:
Den til enhver tid valgte TR sidder med i bestyrelsen
Stk. 4:
Bestyrelsen kan ud over de valgte medlemmer supplere sig med henblik på at tilføre bestyrelsen særlige kompetencer indenfor relevante områder. Bestyrelsen kan supplere sig med personer uden stemmeret.
Stk. 5:
Bestyrelsen konstituerer sig med en næstformand på det første ordinære møde efter årsmødet. Næstformanden skal vælges blandt de valgte bestyrelsesmedlemmer i henhold til § 6 stk. 2 eller stk. 4.
Stk. 6:
Bestyrelsen kan fastsætte honorar for formand og næstformand. Der kan ikke udbetales honorar til øvrige bestyrelsesmedlemmer.
Stk. 7.
Bestyrelsen er overfor offentlige myndigheder ansvarlig for anvendelsen af modtagne tilskud, anviste lokaler m.v. og for aflæggelse af regnskab og anden dokumentation for virksomheden.
Stk. 8:
Bestyrelsen er overfor årsmødet ansvarlig for foreningens virksomhed.
Stk. 9:
Bestyrelsen ansætter foreningens direktør. Løn og arbejdsvilkår for denne aftales med formanden.
Stk. 10:
Direktøren deltager i bestyrelsens møder uden stemmeret. Øvrige ledere kan indkaldes efter konkret beslutning.
Stk. 11:
AOF Center Sydjylland tegnes af formanden i forening med direktøren, eller i formandens fravær af næstformanden i forening med direktøren og ved direktørens fravær af formanden i forening med næstformanden. Køb og salg af fastejendom og værdipapirer skal besluttes i bestyrelsen
Stk. 12:
Bestemmelserne i forvaltningslovens kapitel 2 om habilitet og kapitel 8 om tavshedspligt er gældende for såvel bestyrelsesmedlemmer som tilforordnede.
Stk. 13:
For bestyrelsen gælder dansk rets almindelige erstatningsregler. Bestyrelsen hæfter i øvrigt ikke personligt for foreningens økonomiske forpligtigelser.
Stk. 14:
Bestyrelsen fastsætter selv sin forretningsorden.
§ 7 Regnskabskrav m.v.
Stk. 1: Foreningens regnskabsår er kalenderåret.
Stk. 2: Årsmødet vælger registreret /statsautoriseret revisor for 1 år
§ 8 Vedtægt og foreningens opløsning
Stk. 1:
Foreningen AOF Center Sydjyllands vedtægter skal i enhver henseende være i overensstemmelse med AOF Danmarks vedtægter samt være godkendt af AOF Danmarks hovedbestyrelse.
Stk. 2:
Vedtægterne kan kun ændres på et ordinært eller ekstra ordinært årsmøde, hvis 2/3 af de fremmødte til årsmødet stemmer for det.
§ 9 Foreningens opløsning
Stk. 1:
AOF Center Sydjylland kan kun nedlægges samt, sammenlægges eller spaltes med godkendelse af AOF Danmarks hovedbestyrelse.
Til opløsning af Foreningen AOF Center Sydjylland kræves, at beslutning herom vedtages på to af hinanden følgende årsmøder med mindst 2 og højst 4 ugers mellemrum, samt med mindst 2/3 af de afgivne stemmer på hvert årsmøde.
Stk. 2.
Hvis opløsning vedtages, skal der på det andet årsmøde vælges én eller flere likvidatorer til at afvikle foreningens virksomhed. Eventuelt udbetalte lån og værdier tilhørende de tilsluttede medlemsorganisationer tilfalder disse. Fremkommer der herefter et overskud, skal dette efter årsmødets bestemmelse anvendes til almennyttige, folkeoplysende formål i foreningens virkeområde.
Stk. 3:
Foreningens arkiv tilstilles AOF Danmark til opbevaring.
Således besluttet på repræsentantskabsmødet den 26. april 2023
Direktør Solveig Poulsen